Aris Quartett

 
Locatie
Aula Wageningen Universiteit
Regulier Concert
maandag 30 oktober 2017
20:00

Aris QuartettAnna Katharina Wildermuth – 1e viool
Noémi Zipperling – 2e viool
Caspar Vinzens – altviool
Lukas Sieber – cello

werken van Mozart, Sjostakovitsj en Schubert

Ze waren tussen de 15 en 18 jaar oud en zaten nog op de middelbare school toen ze in 2009 gevraagd werden een strijkkwartet te vormen. Ze kozen voor de naam Aris: de laatste letters van hun voornamen achter elkaar. Over een toekomst als professioneel strijkkwartet hadden ze nog geen seconde nagedacht. Drie jaar geleden viel de beslissing om van strijkkwartet spelen hun beroep te maken, en sindsdien gaat het snel met het Aris Quartett. Vanaf 2012 won het kwartet eerste prijzen op verschillende toonaangevende concoursen, met als voorlopig hoogtepunt de publieksprijs, de tweede prijs en nog een drietal andere prijzen op het prestigieuze ARD Internationaal Muziekconcours 2016.

Vrij naar een interview met 1e violiste Anna Katharina Wildermuth: “Ik speel als 1e violiste zeker niet de baas. Kwartet spelen is een volledig democratisch proces, waarbij ieders inbreng even belangrijk is. We discussiëren veel. Je moet elkaar wel graag mogen, want we repeteren dagelijks en zijn ook veel samen op tournee. Het strijkkwartet wordt niet voor niets wel een huwelijk-met-vier genoemd. Strijkkwartet spelen is voor ons het absolute einde. Je hebt veel meer vrijheid dan in bijvoorbeeld een orkest, waar je je altijd moet schikken naar een dirigent. Bovendien is er oneindig veel schitterende muziek voor strijkkwartet geschreven. Wij vinden het ook heel belangrijk om de emotie van een muziekstuk aan het publiek over te brengen. De noten juist en technisch perfect spelen, dat kunnen er meer, maar wij willen een compositie volledig uitdiepen en dat ook laten horen. Misschien dat men daarom wel zegt dat wij op het podium met één stem spreken en komt het daarom zo sterk over.”

Op het programma drie meesterwerken: het dynamische Jachtkwartet van Mozart, het aangrijpende 8e strijkkwartet van Sjostakovitsj en van Schubert het prachtige kwartet ‘Der Tod und das Mädchen’.

https://www.arisquartett.de/


Kaart wordt geladen...

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)