Gutman Pianotrio

 
Locatie
Aula Wageningen Universiteit
Sterconcert
maandag 24 februari 2014
20:00


Dmitri Vinnik – piano
Svjatoslav Moroz – viool
Natalia Gutman – cello

werken van Beethoven, Brahms, Rachmaninov en Sjostakovitsj

In april 2012 trad dit trio op in Musis Sacrum in Arnhem, een concert dat diepe indruk maakte. Zouden zulke beroemdheden ook in Wageningen kunnen en willen optreden? Dat hebben we ze gewoon maar gevraagd – niet geschoten is immers altijd mis – en het resultaat is het sterconcert van vanavond. We zijn er trots op dat het gelukt is! Het bleek dat Natalia Gutman graag optreedt in ons deel van Nederland. “De luisteraars zijn er zó spontaan.”

Het Gutman Trio werd in 2000 door Natalia Gutman opgericht en heeft sindsdien vele successen geboekt in de grote concertzalen van de wereld; ook op talloze festivals worden de optredens van het Gutman Trio zeer gewaardeerd. De drie musici vertegenwoordigen verschillende generaties; wat hun bindt zijn hun Russische wortels en de rijke traditie van het Conservatorium van Moskou. Samen ontwikkelen ze dit in hun muziek tot iets geheel nieuws en onafhankelijks.

Celliste Natalia Gutman behoort tot de grootste musici van onze tijd. Ze studeerde bij Mstislav Rostropovitsj aan het Conservatorium van Moskou, maar wie minstens zoveel invloed op haar heeft gehad is de pianist Svjatoslav Richter. Een keertje een herhaling overslaan is bijvoorbeeld ondenkbaar, je speelt wat er staat. Haar carrière kreeg een internationale impuls met het winnen van het ARD Concours in 1967. Sindsdien heeft ze wereldwijd onder alle grote dirigenten gesoleerd en met een keur aan collega-musici kamermuziek gemaakt.

Ook violist Svjatoslav Moroz – een van de zonen van Natalia Gutman – studeerde aan het Conservatorium van Moskou, bij zijn stiefvader Oleg Kagan. Zijn biografie beschrijft eveneens optredens over de hele wereld met beroemde dirigenten en musici. Hij was o.m. lid van het Tsjaikovski Piano Trio.

Pianist Dmitri Vinnik studeerde natuurlijk in Moskou maar ook in München bij Elisso Virsaladze – de vaste pianopartner van Natalia Gutman. Hij is een veelzijdige pianist die met allerlei musici – blazers, strijkers, kamerorkesten, in kamermuziekverband – heeft opgetreden in Europa en de VS.


Kaart wordt geladen...

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)