Martinu Piano Trio

 
Locatie
Aula Wageningen Universiteit
Regulier Concert
maandag 15 januari 2018
20:00

Trio MartinuPetr Jiříkovský – piano
Pavel Šafařík – viool
Jaroslav Matějka – cello

werken van Sjostakovitsj, Suk, Martinû en Dvořák

Eind 19de eeuw ontstaan in West-Europese landen en Rusland de Nationale Scholen. Een muzikale stroming waarin componisten muziek uit hun vaderland verwerken in hun composities. Volksmuziek, met hun karakteristieke ritmes en toonsoorten (pentatoniek en kerktoonladders), wordt door componisten geciteerd en bewerkt. Er wordt gezongen in de eigen taal, en bovendien schrijven componisten nieuw werk dat geïnspireerd is op de volksmuziek uit hun land. Bekende componisten uit de Nationale Scholen zijn Sibelius (Finland), Grieg (Noorwegen) en Antonín Dvorák (Tsjechoslowakije).
Behalve het eerste stuk ademt het programma van vanavond volledig de geest van Bohemen, een historische regio in Tsjechië die zo’n twee derde van het Tsjechische grondgebied beslaat.

Het Trio Martinu werd opgericht in 1991 en speelt sinds 1993 in dezelfde bezetting: Petr Jiříkovský – piano, Pavel Šafařík – viool, en Jaroslav Matějka – cello. In Nederland zijn ze geen onbekenden: in 1995 wonnen ze het Charles Hennen Kamermuziekconcours in Heerlen. In 2016 vierde het trio zijn 25-jarig bestaan met optredens in het Rudolfinum in Praag en met tournees in het buitenland: o.a. het Visegrad Music Festival in Korea, het Leamington Spa Chamber Music Festival in Engeland en een recital in het Concertgebouw in Amsterdam.

Suk studeerde compositie bij maar was ook de schoonzoon van Dvořák. Zijn carrière als componist nam een hoge vlucht en Suk werd als opvolger van Dvořák gezien. Ook als tweede violist van het beroemde Boheems Strijkkwartet kreeg hij internationale erkenning. Op zijn beurt was Suk weer de compositieleraar van Martinû. Deze geldt als de belangrijkste Tsjechische componist van de 20ste eeuw.

http://triomartinu.cz


Kaart wordt geladen...

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)