Matangi Kwartet met Maarten Koningsberger – bariton

 
Locatie
Aula Wageningen Universiteit
Regulier Concert
maandag 03 februari 2014
20:00


werken van Schumann

Een hele avond Schumann, maar dan zoals u het nog nooit eerder gehoord heeft. Maarten Koningsberger en het Matangi Quartet brengen een nieuwe versie van de Dichterliebe, in een bewerking voor zang en strijkkwartet. Voor de pauze een korte, veel minder bekende cyclus van Schumann: Der arme Peter op. 53 no. 3, ook in een bewerking voor zang en strijkkwartet, en zijn strijkkwartet op. 41 no.1.

Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn veelgebruikte typeringen voor het Matangi Kwartet, dat al meer dan tien jaar de podia in Nederland onveilig maakt. Met baanbrekende uitstapjes ook buiten de klassieke muziek slaagt Matangi er bovendien in een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet.

Maarten Koningsberger heeft zowel als concertzanger, liedvertolker én in de opera een grote carrière gemaakt.

“Hoeveel succes deze liederen bij het publiek zullen hebben, durf ik niet te zeggen. Maar wel kan ik zeggen dat ik nog nooit eerder met zoveel liefde heb geschreven als toen ik deze groep liederen componeerde”. Dit schreef Schumann in 1840 aan zijn uitgever, daags na het voltooien van een liederencyclus op gedichten van Heine. Het zou nog vier jaar duren voordat de Dichterliebe-cyclus werd uitgegeven en uitgevoerd. De verliefde Schumann, die na een jarenlange strijd met schoonvader Wieck eindelijk met zijn geliefde Clara kon trouwen, had geen idee van de impact die zijn liederen zouden hebben. Geroemd om de geniale melodieën, verfijnde ritmiek maar vooral ook de toverachtige harmonische kleuren vormt deze liederencyclus vandaag de dag een van de meest geliefde meesterwerken uit het liedrepertoire.

www.matangi.nl en www.maartenkoningsberger.com


Kaart wordt geladen...

  Een reactie aan “Matangi Kwartet met Maarten Koningsberger – bariton”

  1. Prachtige muziek! Wij (een strijkkwartet in Groningen), studeren momenteel samen met een bariton Barber’s Dover Beach in. Voor een meer volledig programma zijn we nog op zoek naar meer muziek voor bariton/bas en strijkkwartet. Kunt u ons vertellen hoe wij aan de bladmuziek voor deze Schumann bewerkingen kunnen komen?
    Bij voorbaat veel dank voor uw reactie,
    met vriendelijke groet,
    Maaike Zimmerman

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)