algemeen

Het stokje van Johan

In het kader van het eeuwfeest van Wageningen Universiteit & Research besteedt de historische vereniging Oud Wageningen in 2018 aandacht aan de geschiedenis van de Universiteit. In onze vierde en laatste WUR-gerelateerde lezing staat de persoon professor dr. Johan Marie van Uven centraal.

Johan van Uven was, naast hoogleraar wiskunde, een hartstochtelijk musicus die voor Wageningen heel veel betekend heeft en wiens invloed nog steeds voelbaar is. Van Uven richtte de Wageningse Vereniging voor Kamermuziek op en zette een studentenorkest en -koor op, nu bekend als de Wageningse Studenten Koor- en Orkest Vereniging (WSKOV). Gedurende zijn leven verzamelde hij diverse waardevolle muziekinstrumenten en een enorme hoeveelheid bladmuziek voor allerlei ensembles. Zijn grootste erfenissen, de WSKOV en de Kamermuziek, zijn nog springlevend. Via de Van Uven Stichting worden nog voortdurend instrumenten aan studenten uitgeleend. De fantastische Van Uven muziekbibliotheek met haar 5000 banden is er nog steeds.

In een multidisciplinaire lezing zal pianist, dirigent en documentairemaker Cees Mobach uitgebreid ingaan op Johan van Uven en zijn werk. Ook zal Mobach’s film ’Het stokje van Johan’ in première gaan. Tevens zullen er die avond composities van Van Uven worden uitgevoerd door een compleet klein symfonieorkest, waarbij ook zijn zeer eigenaardige uitvoeringspraktijk aan de orde zal komen.

Vanwege de verwachte belangstelling is besloten om deze muzikale lezing op twee avonden te organiseren. U kunt komen luisteren en kijken op of dinsdag 27 november of op woensdag 28 november a.s.; de aanvang op beide avonden is 20:00 uur. De lezingen vinden plaats in de bblthk, Stationsstraat 2 te Wageningen. De toegang is gratis.

Reserveren

U kunt vanaf dinsdag 6 november kaarten reserveren via www.bblthk.nl of de kaarten afhalen bij de bblthk*. Vol=Vol.

Zie ook www.oudwageningen.nl