Alma Quartet

Datum en tijd
Datum - 13/06/2022
Tijd - 00:00

Locatie
Theater Junushoff in Wageningen

Categorie


foto: Dorit Mous

Oorspronkelijk zou het Simply Quartet spelen op maandag 28 februari, als onderdeel van een korte tournee. Helaas kunnen zij niet voor één concert in het late voorjaar naar Nederland komen. Hun concert vindt nu plaats in seizoen 2022 – 2023, op 19 september.

Wij prijzen ons gelukkig dat het Alma Quartet bereid is het strijkkwartetconcert van seizoen 2021 – 2022 in te vullen, en wel op maandag 13 juni. Het Nederlandse Alma Quartet bestaat uit vier musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest. Sinds zij eind 2014 begonnen hebben zij naam gemaakt als een zeer verfrissend strijkkwartet.

Gewend als zij zijn aan de hoogst haalbare kwaliteit in het orkest brengen zij deze kwaliteit ook als kwartet op het podium. Het Alma Quartet koos er bewust voor meteen de aandacht te trekken door hun cd-debuut te maken met de complete werken voor strijkkwartet van Erwin Schulhoff. De Gramophone schreef “this set shoots straight to the top” en bewonderde het kwartet “capable of the most seductive playing”. Het album werd gekozen voor de Preis der deutschen Schallplattenkritik ‘Bestenliste’ en was ook te horen op verschillende Duitse radiostations, waaronder Deutschlandfunk en SWR2; de laatste begroette Alma’s Schulhoff-cyclus als ‘nieuwe referentieopname’.

Hun tweede album: Dutilleux and Glass, onlangs nog uitgebracht op vinyl, ontving eveneens prachtige kritieken. Het kwartet, dat over de hele linie 4 sterren ontvangt van de grotere kranten en tijdschriften, staat bekend om hun “collectieve antenne voor verfijnde klankkleuren” (de Volkskrant), en om hun “zorgvuldig gesmede eenheid” (de Telegraaf). Het album bevat ‘Ainsi la nuit’ van Henri Dutilleux en Strijkkwartet No.2 ‘Company’ van Philip Glass.

Het Alma Quartet speelt in prestigieuze concertzalen zoals Concertgebouw Amsterdam, Elbphilharmonie Hamburg, Tonhalle Düsseldorf, Sociedad Filarmónica de Bilbao, Süreyya Opera House Istanbul, maar ook in clubs en andere zalen zoals Volksbühne Berlin, Musis Arnhem, Theaters Tilburg, Theater de Veste Delft, Paradiso, Melkweg, Hotel Arena, Bimhuis, Kulturbrauerei Berlin, Střecha Lucerny Prague en MCO Hilversum.

En op 13 juni dus in Theater Junushoff in Wageningen.

Programma wordt nog bekend gemaakt.

Kaartjes kopen voor dit concert