Blokfluitkwartet BRISK

Wanneer

20 mrt 2023    
20:15 - 22:00

Waar

Theater Junushoff in Wageningen
Plantsoen 3, Wageningen, 6701 AS

Evenement type

Marjan Banis – blokfluiten
Susanna Borsch – blokfluiten
Bert Honig – blokfluiten
Alide Verheij – blokfluiten

foto: Foppe Schut

Klik HIER voor de abonnementenverkoop 2022 – 2023

Four in One

BRISK betekent levendig, wakker. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, aldus een recensent. BRISK speelt het programma ‘Four in one’. Vier musici die als gelijkwaardige partners hun muzikale wereld delen: dat vraagt om een enorme inzet en groot onderling vertrouwen.

De rode draad in Four in One is de canon. Iedereen kent Vader Jacob: door na elkaar in te zetten ontstaat een vierstemmig geheel. Maar canonisch schrijven dateert al uit de middeleeuwen en de renaissance: bijvoorbeeld de caccia, met stemmen die elkaar najagen, en ook het ingenieuze contrapunt van Vlaams-Bourgondische componisten. De Engelse Catches en Rounds hebben vaak Four in One als opschrift. Het komt allemaal voorbij in dit programma: een fuga van Dufay, canons van Obrecht, en composities met imiterende stemmen van Palestrina en Lassus. Dit alles is de opmaat voor fuga’s van Bach, onder meer uit de Kunst der Fuge.

Deze oude muziek wordt afgewisseld met korte speciaal voor BRISK geschreven heden­daagse stukken: een canon van Rob Zuidam, een commentaar op de Kunst der Fuge van Guus Janssen, en de première van Generations around me van zijn begaafde jonge leerling Celia Swart.