Calefax & Helena Rasker – alt

Wanneer

24 feb 2020    
20:15 - 22:15

Waar

Theater Junushoff in Wageningen
Plantsoen 3, Wageningen, 6701 AS

Evenement type

Dansen op de vulkaan

Bij de eerste presentatie van Calefax in 1985 zei een van mijn collega’s: “Zo’n rare bezetting, dat wordt natuurlijk nooit wat.” Inmiddels zijn we bijna 35 jaar verder en speelt Calefax over de hele wereld, tot in China! Calefax is een hechte formatie (sinds 1997 zijn er geen personele wisselingen meer geweest) van vijf rietblazers die een grote passie delen. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door de leden zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie. Calefax was eerder in Wageningen te horen in 1999 (Die Kunst der Fuge van Bach) en 2007. Klik op de recensie om hem te kunnen lezen.

Alt Helena Rasker lijkt alles te kunnen. Ze zingt de grote oratoria uit de barok, maar ze staat ook in tal van wereldpremières. In de afgelopen jaren gaf ze vele rollen vorm die nooit eerder te horen waren geweest. “Zingen zonder voorbeeld”, noemde ze het in 2015 in een gesprek met Place de l’Opera. “Er is geen vergelijking met voorgangers mogelijk. Dat vind ik uitdagend. Ik duik graag als een soort detective in een nieuwe partituur, zonder de last van een traditie.” Helena Rasker trad nog niet eerder op bij de Kamermuziek Wageningen.

 

In de eerste jaren van zijn bestaan was Helena Rasker de vaste zangsoliste van Calefax. Vele jaren en glansrijke carrières later werken ze nu opnieuw samen in het programma ‘Dansen op de vulkaan’. Muziek op het scherp van de snede, gecomponeerd in desperate tijden, vanuit wanhopige of angstige gevoelens. Samen met Helena speelt Calefax twee muzikale tegenpolen: Manuel de Falla’s broeierige El amor brujo (de betoverende liefde) en Modest Moessorgski’s Liederen en dansen van de dood. Verder op het programma werken van Francesconi, Rachmaninov en Sjostakovitsj.

https://calefax.nl
https://www.helenarasker.com/

Programma:

Modest Moessorgski                     Liederen en dansen van de Dood
Manuel de Falla                              El Amor Brujo
Luca Francesconi                            Accordo
Sergej Rachmaninov                      Variaties op La Folia
Dmitri Sjostakovitsj                        Selectie uit Preludes op. 34