Leipziger Streichquartett

Wanneer

25 nov 2019    
20:15 - 22:15

Waar

Theater Junushoff in Wageningen
Plantsoen 3, Wageningen, 6701 AS

Evenement type

Leipziger Streichquartett

Stefan Arzberger – 1e viool
Tilmann Büning – 2e viool
Ivo Bauer – altviool
Matthias Moosdorf – violoncello

Al sinds de oprichting in 1988 valt het Leipziger Streichquartett op vanwege zijn kenmerkende, donkere timbre en doordachte interpretaties van een gevarieerd repertoire. Vanaf 1993 wijden de voormalige strijkersaanvoerders van het beroemde Gewandhaus Orchester Leipzig zich geheel aan het strijkkwartet spelen. “Een van de meest veelzijdige kwartetten van onze tijd”, schreef de Neue Züricher Zeitung en The New York Times waardeert speciaal de “rijke, onvervalste schoonheid” en de echte “Leipzig-sound” van het kwartet.

Het Leipziger Streichquartett heeft uitgebreid door heel Europa gereisd en ook in alle andere werelddelen vele concerten gegeven, vaak met eigen thematische cycli (bijv. Schubert, Beethoven, hedendaagse componisten). Het kwartet heeft bijna 100 cd-opnamen uitgebracht met repertoire van Mozart tot Cage. Op dit moment werken ze aan een mega-project: het opnemen van alle 68 strijkkwartetten van Haydn.

Het Leipziger Streichquartet trad eerder in Wageningen op: op 24 maart 1997. Op het programma toen werken van Mozart, Janáček en Schubert. “Leipziger Streichquartett is bevlogen ensemble “schreef Paul Vergeest in De Gelderlander. “De ademloze stilte in de Wageningse Aula na afloop van Schuberts grote kwartet in G D887 sprak eigenlijk al boekdelen”. En: “Het Leipziger Streichquartett […] is momenteel een van de meest gevraagde kwartetten op de Europese podia. De manier van spelen en communiceren is heel opmerkelijk. Nooit is er een spoor van routine of gewenning in hun interpretatie. Nee, het kwartet gaat duidelijk veel verder. Het is alsof je meeleeft en meevoelt met de gedachten van de componist op het moment dat hij de noten neerschrijft […].”

Net zoals Van Uven dat in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog deed, heeft toenmalig penningmeester Paul Leendertz, een groot liefhebber en kenner van het strijkkwartet,  voor het concert van 24 maart 1997 een uitgebreide toelichting geschreven, voorzien van notenvoorbeelden. Hierboven de toelichting op Mozart KV 387. Het vraagt – net als toen – wel enige basiskennis van de muziek! Klik erop als u de toelichting van toen echt wilt kunnen lezen.

http://www.leipzigquartet.com/

Programma:

Haydn – Strijkkwartet op. 64 nr. 6
Zemlinsky – Strijkkwartet no. 1
Schulhoff – Fünf Stücke für Streichquartett
Beethoven – Strijkkwartet op. 59 nr. 2

Het repertoire van vanavond is een ware staalkaart van de veelzijdigheid van het kwartet.