O Sacrum Convivium
Iedereen, gelovig of niet gelovig, richt zich in wanhoop wel eens tot de hemel. Maar krijgen we ook een antwoord? Of blijft het angstvallig stil? O Sacrum Convivium gaat over dat teken van boven, over het moment dat we ons niet tot een god wenden, maar dat die god tot ons komt. Of niet. Dat de leegte gevuld wordt. Of niet. En we opnieuw in wanhoop verzanden.
Leidraad voor dit programma vormen vijf wereldberoemde toonzettingen van de tekst O Sacrum Convivium (O Heilige Feest), door Thomas Tallis, Olivier Messiaen, Gabriel Jackson, Pierre Villette en James MacMillan. Wanhoop en leegte vullen zich. Alsof de hemel even over ons neerdaalt.
Het Nederlands Kamerkoor behoort al ruim 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers. De eerste keer dat het NKK kwam zingen in de Aula was op 23 oktober 1956, onder leiding van Felix de Nobel. Op het programma voor de pauze werken van oude Nederlandse meesters, na de pauze kwamen Nederlandse componisten van rond 1900 aan bod, en de Trois Chansons van Ravel. Het concert eindigde met bewerkingen van volksliedjes door Felix de Nobel zelf. Dat was in die tijd gebruikelijk.
Op 20 maart 1995 stond Uwe Gronostay voor het NKK, in een concert in de Grote Kerk, in het kader van ons 75-jarig bestaan. Werken van Rudolf Escher, Francis Poulenc en Ton de Leeuw. Het aangekondigde ‘Epithalame pour orchestre vocal’ van Jolivet werd vervangen door een Bach-cantate, waarvoor recensent Hans Biemans maar weinig begrip kon opbrengen: “Nederlands Kamerkoor heeft weinig respect voor de provincie” stond er boven zijn recensie. Zijn laatste zin: “Het is te hopen dat als dit uitstekende koor nogmaals te gast is in Wageningen, de Vereniging voor Kamermuziek niet alleen klant maar ook koning zal zijn.”
Dat gaan we vanavond meemaken!